Idag stod det DUS möte på programmet och det var riktigt trevligt att träffa gänget igen även om inte alla kunde närvara. Jag valdes till sekreterare för i år så nu har jag något nytt att prova på, tror att jag aldrig någonsin har skrivit ett protokoll i hela mitt liv men det ska bli kul. :) Idag kändes det dock lite extra svårt eftersom DUS-gänget envisades med att lägga till nya punkter på dagordningen hela tiden :P Men det gick ju bra iaf. :)
 
Till skillnad från de US-möten jag har varit med på under min tid som ordförande i Heda Ridklubbs ungdomssektion så tar DUS-möten lite längre tid än en timme, fyra för att vara lite mer exakt. Ändå känns det sällan som om mötena är speciellt långa eftersom det är mycket som ska hinnas med! Idag tog vi dessutom en halvtimme till att prata med varandra om vad som har hänt sedan sist vi sågs vilket var ett tag sedan för vissa (översättning, mig)...
Och nu kära läsare tänkte jag vara busig och ta en snabb smyg-titt på lite av vad som väntas under det här året.. tihi
 
- 17 maj, Vi i stallet. Sista anmälningsdag är den sista april så glöm nu inte bort att anmäla era lag! :D
- 7 juni, fölvisning hos Elisabeth Ljungstorp
- Vi håller också på att planera en ungdomsdag den 5 oktober med massor av spännande föreläsningar!
 
Och med det här inlägget så tackar jag för mig för den här veckan, hoppas ni andra har haft en lika trevlig och avslappnande helg som jag har :)
 
/Alice
 
 
 
 
Ps. Under de kommande veckorna kommer vi nu även ha ett litet tema här på bloggen då vi ska berätta om hur vi introducerades till ridsportens underbara värld och vad det är som har fått oss att stanna kvar där under alla dessa år, spännande läsning framöver alltså. ;)
Redan torsdag, känns som om tiden bara flyger iväg! Men idag är iaf vårvädret tillbaka. :)
 
Eftersom jag för en gångs skull varken hade skola eller jobb som väntade så tog jag mig en riktig mysdag med denna ursöta varghund :) Hann med både en långpromenad tillsammans med en god vän och sen myste vi i soffan (jag och hunden alltså)..
 
 
Nu under kvällen väntar både plugg och så ska jag förhoppningsvis åka till min pojkvän som bor i Norrköping (dit jag snart ska flytta in <3). Han är visserligen och jobbar ikväll men jag kan behöva ta itu med sådanadära supertråkiga grejer som att städa och tvätta exempelvis. Och imorgon får jag äntligen rida på mitt mysiga sto. Snacka om jag längtar!
 
Hoppas alla andra har haft en lika mysig dag!
/Alice
 

Länge sedan jag bloggade nu, jag känner mig lite ringrostig. Men nu kör vi. Så..

Ok, Vem har beställt mer snö?
Nu vet visserligen jag att man ska räkna med några bakslag när våren kommit såhär pass tidigt, men det känns verkligen TRIST att det ska komma snö igen! Hästarna som äntligen fått börja röra sig i hagen utan att vara inpackade i tjocka täcken! Och ridvägarna som var så fina nu när all snö/is försvunnit och de värsta vattensamlingarna avtagit.
Jag förstår förstås att snön inte kommer hålla i sig men den har iaf förstört min dag. :/ Men nu till något roligare:

 

Min vecka har so far varit spännande. I söndags (räknar med det fast att det egentligen var förra veckan) fick jag förtroendet att provrida en fin bebis-häst på nästan 4 år som står uppstallad på Heda. Det är alltid nervöst att sitta upp för första gången men den hästen var verkligen supermysig. Gick i ett lyckorus hela dagen. Mitt galenpanna-sto bestämde sig också för att få riktiga vårkänslor i söndags och fnös, trippade och skuttade under hela uteritten. Ibland kan man inte göra något annat än att skratta åt henne.. Jag såg också årets första tussilago (stavas det så?) för min del!

Måndagen var kantad med stalljobb i den "härliga" blåsten men hästarna skötte sig tack och lov utmärkt. Behövde dock flertal koppar varm choklad innan jag började känna mig levande igen kan jag lova. Oturligt nog heter mitt bostadsområde "Blåsvädret" så det är nog bara att vänja sig och se glad ut.. Avslutade måndagskvällen med en favorit i repris: Mannen som kunde tala med hästar :)

 

Under gårdagen blev det utflykt till Mantorp på ponnymätning! Åkte med som hästskötare åt Liten ponny som blev hela 143 cm över markytan. Jag gissade en centimeter fel, matte trodde på 141 cm och jag på 144 cm.

Liten ponny skötte sig utmärkt hela tiden även om i - och urlastning kanske behöver finslipas en smula. Plus att den mjuka gummimattan på golvet i veterinärgången nästan var lika mystisk som den vita shetlandsponnyn som stod bakom i kön! Tänk om den hade ätit upp Liten ponny! :o Tur att både matte och jag var med så han hade skydd från båda sidorna. Sen blev Liten ponny (okej då, han kanske inte är SÅ liten) trött och vilade sig mot min axel.

I väntkön på ponnymätning, bilden ovan lånar jag av Liten Ponnys matte :)
 
Nu ska jag krypa ner i sängen, imorgon blir det tidig start på dagen för då ska jag vara hundvakt åt stallkompisens varg! Ha det bra alla hästälskare där ute!
/Alice
Idag har det vart en hel FM med hästarna först en ridtur i skogen med min stora :-D sen en underbart mysig körtur med shettisen. Alltid lika mysigt när man får lite kvalitets tid i stallet :-D

sedan vart det att försöka sova lite innan natt jobb inget som är enkelt när solen lyser ute :-D






Nu har årets årsmöte varit :-D Madelene Almqvist var närvarande från Cus.

Vi har fått en ny styrelsemedlem Moa Milden vi välkomnar henne till gänget :-D

Vi från Dus vill även tacka av Frida Fransson, Johanna Glänås, Sanna Andersson och Emelie Jonsson som har valt att inte sitta kvar. Vi önskar dem mycket lycka till :-D



Vi satt även med på det stora årsmötet för Örf.

Detta kommer bli ett mycket spännade år :-D hoppas ni också kommer tycka det med och följa oss och hänga med på våra aktiviteter :-D

///// Annika
Nästan alla ryttare är måna om sin häst träning, och sätter upp speciella träningsscheman och bokar in träningar för tränare och så vidare. Men hur många är egentligen måna om sin egen fysik?
 
Jag försöker tänka på min egen träning, att jag ska försöka få ihop 3-4 träningspass i veckan (ridning ej inräknat) där jag blandar kondition och styrka med olika gruppass på gymmet. Jag och en kompis brukar gå på de vattenpass som finns på mitt gym (medley i linköping, simhallen) och oftast så brukar vi köra 30-45 minuter på gymmet innan för att komplettera vattenpasset.
 
Nu när det är så varmt och skönt ute så ska jag bli bättre på att gå ut och gå promenader och jogga för att bättra på min kondition och samtidigt få frisk luft!
Här nedan har jag sällskap i 2,5:an av Megg! 
 
 
Det finns lite olika upplägg på träningssheman för ryttare när man söker runt lite på nätet, och jag tänkte dela med mig av en bok skriven av Jessica Holm som handlar om just "fitness för ryttare". Boken finns att köpa på bland annat adlibris (klickbar länk). 
 
 
Såhär skriver adlibris om boken på hemsidan:
En ryttares framgång beror inte enbart på hästen. Nej, som ryttare är det väldigt viktigt att dess- utom hålla sig själv i form och att äta rätt för att nå de önskade resultaten.

Många gånger har man som ryttare fullt fokus på att hästen ska må så bra som möjligt. Men hur mån är du om dig själv? Skulle du kunna träna lite mer för att bli starkare och mindre stel och äta bättre för att få mer energi och ork? Om du tränar mellan ridpassen blir du en bättre ryttare och ser på så sätt till att både du och hästen mår bra.
Inom de flesta sporter är man medveten om hur viktigt det är att träna annat än just den idrott man utövar, men inom ridsporten kan det vara lite si och så med den saken. I Fitness för ryttare får du tips på hur du ska göra för att må bra tillsammans med din häst vare sig du är elitryttare eller rider en dag i veckan på ridskolan.
 
Du kan även läsa artikeln som handlar om just boken om du klickar här.
Hejhej! Erica här igen. Halva min bloggvecka har gått, utan något inlägg, och förklaringen är som sådan att jag inte har kunnat prioritera att blogga framför de andra som jag har gjort. 
 
Sedan sist jag skrev har det inte hänt så jättemycket förutom att snön har smält bort och det har blivit riktig vårvärme ute och jag har bytt ut vinterjackan mot vårjackan, både i vardagen och i stallet.
 
I tisdags så var jag i stallet och red ut en tur på min lilla prinsessa som för tillfället kallas för avkastarkungen, då hon droppade av 3 ryttare på två dagar, bustjejen! Jag åkte av förra onsdagen då jag lite halv ofokuserat och trött red ut i blåsten, någonting spännande hände i buskarna bredvid oss, och Busan svarar med en helomvändning och där sitter jag med tyglarna i handen på marken och undrar vad som hände.. I tisdags var hon dock snäll, lite tittig och hoppig, men vad kan kan man förvänta sig när de har vårkänslor i hela kroppen? :)
 
 
 
Det finns ju även vissa hästar som kräver uppmärksamhet heela tiden, och gör vad som helst för att höras och synas... ;)
 
Tänkte skriva ett sista inlägg innan jag lämnar stafettpinnen vidare. Egentligen skulle jag ju gjort det igår men somnade tydligen tidigare än vad jag hade planerat. Men man blir ju lite trött efter en heldag i stallet med jour. Däremot måste det ju vara bästa vädret att ha jour i, vi kunde till och med ta ut och in hästarna utan jacka - då är det vår! Jag avslutade sedan dagen med att hoppa lite skutt med Excalibur, duktiga pålle! Nu blir det lite vila för honom i några dagar så han får ta igen sig efter några dagars arbete. 
 
Jag tänkte i detta inlägg även få med och besvara på frågan varför jag är med i DUS. Jag vet faktiskt inte riktigt vart jag ska börja, finns ju så otroligt många orsaker! Jag kanske ändå ska börja med att säga att ridsporten är något som jag brinner för och inte minst ungdomsverksamhet. Det är otroligt roligt att få vara med och påverka på en något högre nivå och att få genomföra idéer som gör ridsporten och ungdomsverksamheten bättre.
 
Jag har även sedan jag började i DUS, fått ett allt större intresse för föreningskunskap och tycker att det är väldigt intressant. Så att få lära sig mer om det och sedan kunna föra min kunskap vidare till andra tycker jag är jätteroligt!  I samband med vårt projekt DUS+US=VI har vi verkligen möjlighet att hjälpa ungdomssektioner att förbättra sig vilket jag tycker är jätteroligt. 
 
Sedan måste man ju självklart nämna att det är otroligt roligt att få träffa på andra engagerade ungdomar och personer i distriktet. Att få lära känna nya personer och se hur andra jobbar är jättekul! Man kan bli så otroligt inspirerad av andras engagemang och vad de brinner för. 
 
Sist men inte minst måste jag säga att jag genom DUS har lärt mig väldigt mycket genom de aktiviteterna vi har haft. Vi har haft väldigt lärorika tävlingar och föreläsningar som jag tycker jag har haft väldigt stor nytta av. Att sedan få vara med och påverka vad vi ska ha för aktiviteter är självklart jätteroligt! Men att genomföra de och få vara med hela processen måste ändå vara det roligaste! 
 
Som ni kanske har förstått letar vi i DUS nu efter nya ledamöter. Vill ni lixom jag, ha en rolig tid och samtidigt lära sig väldigt mycket och utvecklas, tveka inte att höra av er till någon av oss! Vi välkomnar alla förslag på nya medlemmar i vårt härliga gäng! 
 
Ha det så bra och njut av solen och våren!
//Johanna R
Våren och tiden för härliga turer i solskenet är här!
 
Idag var vi ute på en uteritt med Excalibur. Först började jag longera lite på sandbanan för att bli av med lite överskottsengergi, vilket jag tror behövdes. Jag red sedan några varv och pappa tog lite kort innan vi skrittade iväg. Vi red inte så långt men en lagom sväng blev det i solskenet, härligt! Excalibur skötte sig lika bra som vanligt, skönt det! Lite bus blev det i och för sig på sandbanan men inte mer än så. 
 
 
Här får ni lite bilder från dagens pass: 
 
 
//Johanna R
Äntligen är det helg! Jag var som sagt ledig igår också och spenderade självklart en stor del av dagen i stallet. 

Först tränade vi som sagt med Excalibur och vi red då ute på sandbanan för första gången. Han var så duktig så och verkar inte vara allt för skraj för saker runt omkring sig. Självklart var det mycket mer att titta och koncentrera sig på men han jobbade trots det på bra iaf. Vi avslutade sedan med att skritta runt hagarna med ridskolans ponny Grållan som sällskap och stöd. 

Senare framåt kvällen red jag som vanligt även ponnyn Simfonie på ridlektion. Simfonie är en av privatryttarnas ponny som jag hjälper till att rida. Hon kan vara lite svår ibland och det blir ibland lite hopp och studs när det börjar bli lite jobbigt för henne. Hon har däremot börjat bli betydligt bättre och det går verkligen åt rätt håll vilket självklart är jätteroligt! Förhoppningsvis fortsätter hon i denna riktning och håller sig på mattan så skulle hon kunna bli en mycket fin ponny! 


Vi hörs snart igen! Nu ska jag nämligen iväg och jobba med barnen i Mjölby, på Knatteskutt. Ha en fortsatt bra dag allihopa! 

Är det förresten något speciellt ni vill att jag ska skriva om under helgen? Hör gärna av er i så fall! 

//Johanna R 
Idag är det fredag, för min del iaf! Eftersom jag bara jobbar måndag till torsdag börjar min helg redan imorgon. Jätteskönt och välbehövligt! 

Men först har vi en arbetsdag kvar och innan dess ska jag till stallet och mocka. Blir nog en vilodag idag för Excalibur, men jag red igår. Duktig var han som vanligt och trötta blev vi båda efter passet. Att det kunde vara så jobbigt att rida unghäst det hade jag aldrig kunnat tro! Men som sagt, superkul! 
Imorgon på min lediga dag blir det träning för Sanna Esping igen och efter det min veckliga ridlektion med ponnyn Simfonie som jag brukar hjälpa till att rida.

Skulle förresten vara roligt att veta hur mycket ni rider, om ni har egen häst eller rider på ridskola. Vad för slags häst har ni och hur lägger ni upp era träningar och träningsschema? Kommentera gärna! 

Vi hörs snart igen och ha en fortsatt bra torsdag eller för min del, låtsasfredag! 

/Johanna R

Hallåhallå! 
Tänkte som sagt berätta om träffen jag hade med kUSen, rappestad ridklubbs ungdomssektion i lördags. kUSen skulle ha ett första möte med nya styrelsen och jag blev inbjuden till att hjälpa till med det vilket självklart är jättekul och en stor ära! 

Till och börja med höll jag en liten presentation om föreningskundkap, bl.a. om de olika posterna som finns och hur man kan jobba i en ungdomssektion för att få det att fungera riktigt bra. Sedan brainstormade vi alla olika sorters aktiviteter man kan tänkas ha och valde ut de som dem skulle vilja genomföra under året. Vi satte även in aktiviteterna i en årsplanering för att de lättare ska kunna se vad som komma skall. Vi hann även med att dela upp ansvarsområden vilket jag tror kommer underlätta arbetet enormt under året! Ju mer struktur man har, desto lättare blir det att genomföra arbetet sen! 

Under kvällen hade ungdomssektionen även ett konstituerande möte och vi avslutade kvällen med pizza. Riktigt trevligt och en givande kväll tycker jag nog att det blev ändå! 

(Vill ni förresten kolla in kUSens blogg finns den på www.kusen.devote.se)

Tänkte dela med mig av mina bästa tips till alla ungomssektioner där ute:
1. Gör det ni och ungdomarna i klubben vill göra
2. Gör en årsplanering som ni alla är överrens om
3. Dela ut ansvarsområden
4. Var överrens om hur ni vill ha era möten och sätt gärna upp mötesregler
5. Och det viktigaste av allt - Ha roligt tillsammmans! 

Förresten, ni har väl inte glömt bort att vi i DUS kan komma ut till just er ungdomssektion och hjälpa er? Hör gärna av er till oss, vi vill gärna hjälpa fler ungdomssektioner att komma igång med ett bra arbete för att kunna göra ett awesome 2014! 

//Johanna R
Antar att ni alla nu är hemma, eller ja, i bästa fall i stallet. Jag har några timmar kvar innan jag slutar.. Däremot hade jag en riktigt härlig hästmorgon. Åkte först till Rappestad och mockade innan jag åkte vidare till min kompis för att rida ut på hennes hästar. Blev en långtur med pigga hästar i både skritt, trav och galen galopp. Det kallar jag livskvalitet! Jag kan inte annat än att asgarva när hästarna drar iväg i världens galopp och tycker att det är så kul att det knappt går att stanna, härligt! 

Hur ofta brukar ni rida ut på era hästar? Vad tycker ni om uteritter? Är det bra att låta hästarna få springa av sig och ha kul eller är ni snarare rädda för att de ska skada sig? Skulle vara roligt att höra vad nu tycker och tänker! 

Ha en fortsatt trevlig kväll så hörs vi snart igen! 
Hallå måndag och min bloggvecka! 
Trots att jag inte börjar förrän 12.30 på dagarna har jag redan varit uppe sedan länge. Har redan hunnit med stallet, kom hem därifrån vid typ 9, vilket måste vara rekord för min del! 

Var i stallet redan vid halv 8 och mocka och red. Det går så fort framåt med min nya stjärna, Excalibur. Han har nu börjat lära sig att gå lite på tygeln och börjar få bättre framåtbjudning. I fredags hoppade vi till och med för första gången och i söndags skrittade vi ut, vilket även det var för första gången. 


Jag hade aldrig kunnat tro att det kan vara så roligt att rida unghäst. Men det är just utvecklingen som är så rolig, att nästan varje gång man rider gör man inte gjort tidigare och att det som sagt går så fort framåt! Jättekul! 

Förra veckan var vi dessutom iväg på första träning med Östgötateamet, vilket var oerhört nyttigt för vår del. Vi red alltså för Marc Heinen och fick en hel del saker att jobba med. Förhoppningsvis har det blivit stor förbättring tills nästa gång vi ska träna! 


Har ni förresten varit på Göteborgs Horseshow i helgen? Jag var inte där och har än så länge bara hunnit se en sändning därifrån, küren. Så otroligt roligt att se och inte minst sagt inspirerande! Vem blir lixom inte inspirerad av att rida, träna och utvecklas när man ser de stora stjärnorna rida?! Det blir jag i alla fall! 

Annars hoppas jag att ni alla har haft en bra helg! Mer uppdateringar kommer under veckan! Bl.a. ett inlägg om mötet jag hade med Rappestad Ridklubbs US, kUSen. Vi hörs snart! 
//Johanna R
Nu är det dags för mig att överlämna stafettpinnen till Johanna som börjar blogga imorgon igen! Det har som vanligt varit en rolig vecka men inte så mycket eget hästsnack eftersom min prins är under igångsättning och det är inte så roligt att skriva om. Idag har vi varit ute i skogen en sväng och han är vanligtvis väldigt cool ute men idag hoppade han fram och tillbaka så fort han såg en sten som inte låg där den brukade. Hariga lilla häst.-- det är tur att jag tycker om honom i alla fall. Imorgon kommer hovslagaren och ska ta bort snösulorna bak och alla brodd, men som det ser ut nu vet jag inte om han ska göra det då det snöar här och vädret är inte alls bra. Vi får se imorgon! :D
 
Nu ska jag bänka mig framför tvn och hoppas på att den förkylning som kom som en brev på posten i torsdags tänker gå över snarast så att jag kan köra på i 110 igen ;)
 
Kram på er // Daniella
Har ni sett världscup hoppningen idag? JAg missade den för att jag var i stallet.... MEn jag hörde om vad som hände Malin och som antagligen kostade henne första platsen. Synd! Men jag tycker i alla fall att alla svenska ekipage har skött sig jätte bra! Någon jag kan sakna på dressyrbanan är Tinne Wilhelmsson men hon är i Florida och har jätte fina framgångar där. Sen såklart Rolf-Göran Bengtsson som inte har tävlat så mycket pga av sin skada, han beräknade att vara tillbaka om cirka 3 veckor sa han i intervjuen.
 
Har ni varit i Göteborg och kollat live? Har ni handlar något på mässan? :D
 
Bild lånad från Google.se
 
 
 
Har ni varit där och kollat? Det har inte jag, jag brukar vara där åtminstone en dag. Men i år har jag dragit på mig en ordentlig förkylning.... Men så länge jag lyckas undkomma magsjukan som tydligen också går så är jag glad. Det är det värsta jag vet, att få magsjuka..... Men som tur är har jag kunnat följt horse showen på SVTPlay, super bra uppfinning verkligen att man kan kolla på tv genom nätet. :D

Det finns ju några stora tävlingar i vårt avlånga land, vilka brukar ni åka på? Falstebo? Stockholms horse show? Göteborg? Själv har jag varit på alla, nu är det många år sedan jag var i Falstebo men jag planerar att jag ska åka dit i år. Om inte för att bara besöka så även för att kanske jobba där. :)