Det är ju snart dags att börja samla in intresseanmälningar till ridklubbarnas luciashower, eller också kanske ni redan har börjat kolla runt vilka det är som vill vara med?
 
När jag red på ridskola så tyckte jag att detta var årets höjdpunkt, det fanns inget som var så roligt som att vara med i lucia tåget, och speciellt vara lucia. När vi anordnade luciashower så hade vi kadrillövningar, vi hade en massvis med lekar bland annat hela havet stormade, vi hade luciahoppning och lucia dressyr och sedan hade vi även lilla Totte som sprang runt med en vagn efter sig och hade uppvisning. Någon gång tror jag att vi hade agility tävling med hundar med :) och det var så himla roligt. :D
 
Vad tycker ni är ett måste i en luciashow?
 
Det som också var väldigt roligt det var att julpynta stallet och se till så att knäckebrödet satt på boxarna i sina röda sidenband och att granriset hängde och var mellan spjällorna. Brukar ni julpynta i era stall?
 
Att vi har ett projekt som heter US+DUS=VI

Vision för US och DUS
•Gemenskap mellan alla US och DUS ”US+DUS=VI”
•Alla US är med och påverkar lokalt och i distriktet
•Ungdomarna tar mer plats i styrelser och sektioner på klubb- och distriktsnivå

DUS
•DUS ska synas och vara välkänt i hela distriktet
•Det ska vara speciellt att bli invald i DUS
•Som DUS ledamot får du kunskap och utbildning
•Mentorssystem i DUS styrelsen

Mål
•Det ska vara lätt för ungdomarna att kontakta DUS
•DUS ska ha en kontaktperson i varje klubb

Vi söker kontaktpersoner på klubbarna som vi kan nå direkt med sådan information vi vill ska komma ut till alla ungdomar i länet.
Nu är det snart höstlov och jag har en fundering på vad ni ska ha för aktiviter under lovet? :)
Kan ni inte berätta om vad ni har för aktiviter :)
 
 
Säkert som ni alla hästmänniskor tänker att jag har världens finaste häst så tänker jag precis likadant! Jag har inte en susning om vad jag skulle göra utan honom. Jag tänkte att ni skulle få ta del av hans historia här.
 
För cirka 4 år sedan när jag fortfarande var kvar i Valdemarsviks ryttarkamrater så sa vice ordförande där att min farbror har en galen häst som skulle passa dig och som ingen vill ha. Hon ville att jag skulle prova rida honom och se om vi skulle kunna passa ihop. Ägaren till hästen ville inte ens vara hemma. Jag provred honom och det första han gjorde var att stå på bakbenen rätt upp! Jäkla häst tänkte jag han ska inte få av mig. Jag red honom några gånger och det gick bättre och bättre och tillslut så trillade polletten ner och det var som en annan häst.
 
Han är en rödhårig valack som har ett humör utan dess like. Han heter Mazerati (ni vet som bilen). Han slängde av mig en gång på ett hinder och det resulterade i en armbåge som hoppade ur led. Och att Mazerati fick stå en hel del under de 6 veckorna som jag var gipsad. Under dom 6 veckorna och några månader framåt var han ett riktigt monster. vi stod i valet och kvalet om det gick att ha honom kvar eller inte. Jag övertalade praktiskt taget ägarna till att han skulle få vara kvar och jag gav mig fasiken på att han skulle bli en normal häst igen eller så normal en onormal och missförstådd häst kan vara. Jag gav mig på utmaningen och det var ingen lätt match.
 
Men jag är en sådan person som inte riktigt tror på att det är hästen det är fel på utan snarare att hästen har varit missförstådd och att man inte riktigt har nått fram till varandra. Och jag gav mig inte. Fyra år senare står han i stallet fortfarande och väntar på mig när jag kommer. Gnäggar så fort han hör bilen och går jag inte in och hälsar på honom det första jag gör när jag kommer så står inte jag högt i kurs.
 
Han är min ögonsten och jag kan bli alldeles tårögd när jag tänker på den resan vi har gjort tillsammans. Idag är han som en lammunge, han skulle aldrig drömma om att göra mig illa och han följer mig vart jag än går. Han står lös i gången och väntar på att han får gå. Är jag ute och går med honom så behövs det inget grimskaft. Sen har vi absolut våra duster vi kan bli super arga på varandra men det går över och vi glömmer. Och nu inte att glömma att han var 14 år när jag började rida honom och idag är han 18. I 14 år har han i princip fått gjort som han vill och är inte speciellt mycket riden innan.
 
Utbildningsmässigt ligger han på LA nivå, vem har sagt att man inte kan lära gamla hundar att sitta. ;) Just nu håller vi på och lär oss att göra galoppombyten, det går framåt men eftersom han inte är en unghäst längre så får man ta det lite försiktigt. Han tycker att det är otroligt roligt att jobba och försöker alltid göra sitt bästa. :) Älskade underbara häst!
Precis så busig som han ser ut att vara här är han!
 
 
 
Idag när jag kom till stallet så kom jag på att det var hopptisdag vilket innebär att det är fri hoppning! Sprang ner till ridhuset och byggde upp 4 studs :) jag tycker att studs är super bra! Första gången jag hoppade så var avståndet verkligen helt fel så vi höll på att krascha in i mitten hindret. Där är det tur att hästen är cool och väntar på vad han ska göra! :) duktig polle! Hoppade av och justerade avståndet! Blev mycket bättre efter det! :) 

Det gick mycket bra och jag är mer än nöjd med ridpasset :) 

Har ni några frågor som ni vill ställa mig så är det helt okej att göra det! :) antingen om Dus eller mer personliga frågor. :) kom igen nu var inte blyga ;) 

Här har ni min älskade hund Hilda :) 
 
 
Det är den stora frågan!? Mitt namn är Daniella Aman och jag är 22 år. Jag har suttit med i DUS i 3 år tror jag det är. Jag har suttit som ordförande i 2 år och tycker att det är väldigt roligt och givande. Innan jag kom med i DUS så var jag ordförande i Valdemarsviks ryttarkamraters ungdomssektion. Jag startade upp ungdomssektionen i Valdemarsvik och vi gjorde en hel del med aktiviteter. Efter ett par år i ungdomssektionen så kände jag att det var dags att gå vidare och göra något annat. Och året innan jag slutade blev jag tillfrågad av DUS att komma över till dem men kände då att det inte riktigt var vad jag ville. Jag hade en bra ungdomssektion som hade en bra sammanhållning och den fungerade. Och innan jag slutade i ungdomssektionen ville jag ha någon att lämna över till så att den skulle fortsätta fungera! Året januari 2011 bestämde jag mig för att avsluta min ordförande post i Valdemarsviks ungdomssektion och gick då över till DUS som ledamot. 2012 Blev jag vald till ordförande och har nu varit det i 2 år. Och om jag har förstått det rätt så sitter man på livstid ;) ;) Right Camilla?!
 
Hur som helst, när jag inte håller på med DUS eller tar hand om min häst Mazerati som ni såg tidigare i ett inlägg. (Ni ska få ett inlägg om bara honom senare) så tillbringar jag många timmar på jobbet. Jag jobbar nämligen som fastighetsmäklare. Det är ett väldigt roligt och givande arbete men samtidigt väldigt krävande. Du måste vara på alerten och trevlig hela tiden och arbetstiderna är inte de bästa, helger och sena kvällar. Men jag trivs som fisken i vattnet och skulle inte kunna tänka mig något annat yrke! I alla fall inte än! Det bästa med mitt yrke är att det är relativt fritt så länge man gör det man ska förstås och jag får vara precis så social som jag är! :)
 
Skulle jag beskriva mig själv med tre ord så får det nog bli, glad, sällskapssjuk och förtroendegivande. Aja nu ska jag nog allt fortsätta med vad jag skall göra. Än är inte dagen slut! Nu ska jag snart åka och hämta min hund med som är på hunddagis om dagarna och busar med sina kompisar. :)
 
Hej svej!
 
 
H
Nu på lördag är det dags för andra omgången av bus-cup! Denna gång är det Jennifer Carlegrim som kommer att hålla i clinicen. Den kommer påstå av grunderna när man rider in en häst och upp till tävlingsnivå! :) jag tycker att det ska bli himla spännande att vara med och lyssna och kolla på alla duktiga elever som kommer att få prova på olika saker! :) 

Sen är finalen den 9/11. Tiden går så himla fort och snart är vi där. Finalen kommer inte riktigt vara som den brukar då vi inte har tillräckligt med lag som är med och tävlar... Vinnarna får i vilket fall som helst Globen biljetter till Horse showen :) 

Vad tyckte ni om clinicen med Elisabeth Ljungstorp? :) 
 
 

Häst/ponny 

Hoppning/Dressyr - Både och! För att ha koll i hoppningen så behöver man ha koll på dressyren. :)

Uteritt/Träningspass - En mix av båda tkr jag är bäst!

Fullblod/Islandshäst

Ridhus/Ridbana  - Spelar ingen roll. På sommaren ridbanan och vintern ridhuset :)

Skimmel/Brun - Lättare att hålla ren...

Sto/Valack - Valack helt klart!

Galen häst/Seg häst – Ju mer energi desto bättre!

Halm/Spån - Älskar spån, luktar gott och lätt att hålla rent!

Skor/Barfota - Tycker bättre om skor i alla fall för tillfället då min häst inte klarar av att gå barfota.

Lösdrift/Stall

Benskydd/Lindor - Beror på hur mkt tid jag har...

Tidig morgon/Sen kväll - Både och! :)

Eget stall/Inackordering- Bättre att kunna bestämma och göra som man själv vill utan massa "skitsnack". Sen tycker jag att det är otroligt skönt att stå inackorderad. Behöver inte tänka på att hästen ska in och ut och att de ska ha mat flera gånger om dagen.

Egen häst/Lånehäst - Lite både och! Med tanke på att den häst som jag har idag har en annan ägare så måste jag nog ändå säga lånehäst. Sen är han som min egna så därför får det bli en mix! :)

 

Ojj vad lilla hästen ser fyrkantig och tjock ut :P Här är han iaf Mazerati.

 

Klockan är 9.00 och det är dags att sitta framför datorn några timmar, plugg dags.
Hästarna har fått frukost och kommit ut i hagen, barnen är på skola/dagis och jag har fått i mig frukost, bara att sätta igång denna dag. Två hästar ska ridas idag, Wilma har med sig en kompis hem efter skolan. Jag jobbar 16-20.30 ikväll, en ridskolehäst är kvar att klippa, sen är "alla" 8 klippta och snygga :-).
Ha en bra dag!
Nu är det min tur att blogg, Johanna G.
Jag har skrivit ett inlägg tidigare, mer blev det inte om jag minns rätt ;-).
Kör en uppfräschning om vem jag är.
Jag heter Johanna Glänås och är 28 år gammal, äldst i DUS-gänget...gissar jag.
Jag studerar på ridlärar utbildningen för att ta min ridlärardiplomering. Jag jobbar hos Alvastra ryttarna som ridskoleansvarig sedan september. Jag anar att ni förstår att jag rider, hemma finns tre hästar just nu. Mina två ston samt min dotters envisa shettis... Förr höll jag på mestadels med hoppning, men när man blir äldre blir man klokare, nu är det fälttävlan.
Dagen Idag har bestått av klippning av två hästar, ridning av en, lektioner mellan 16.30-20.25, innan lunch har jag pluggtid, så då var jag begravd i skolböckerna :-).
Nu ska jag hoppa i säng, en dag imorgon med.
Hörs!!!
Söndag... En vecka går fort när man har roligt och jag tackar för mig för denna gång :) 
Idag har jag ridit ut på en längre tur med Benji, trodde jag hittade i skogen, men kom fram till att jag inte gjorde det... som tur var var det en liten skog så jag kom ut på ett fält till slut och hittade stigen igen! Tydligen har de tagit ner en massa skog så stigen har försvunnit... Nästa ggn får det bli o följa fältet istället för att trassla runt ibland snår och ris!
Em har jag vart på kalas och sedan fick jag kvällsmat hemma hos mormor o morfar!
Tack för mig... Vi hörs igen om några veckor :)
 
 
/Frida
Blev ingen lognering utan en skrittrunda! Har inte ridit på ett tag eftersom han tappade en sko, men nu är vi på G igen! Var så mysigt... solen sken och Benjamin var pigg och glad :)
Har även hunnit med gymmet en stund... Nu ska jag snart laga mat och senare ska jag bowla! Jättelängesen jag gjorde det, ska bli superkul :) 
Ha en bra lördag em/kväll!
 
 
/Frida
Hej på er!
Blev inget bloggande igår, hade fullt upp hela dagen! Först var jag i skolan, sen åkte jag och handlade det sista till kvällen... hem o fixade iordning lägenheten, min syster kom en sväng efter skolan och fikade, sen åkte jag en sväng till hästarna... hem igen, fixa sig själv + mat, sedan kom några kompisar :) vips så var klockan 24! Rolig, men något stressig dag :)
 
Nu ska jag åka en sväng till hästarna... longera och eventuellt rida lite på min gamling :) 
Får se om jag tar några bilder så kan jag visa er senare!
 
Ha en bra lördag!
 
 
/Frida
Torsdag... detta betyder att det är fredag imorrn igen :) sjukt vad veckorna går fort!
Idag har jag vart i skolan, gick runt i Jönköping i tre timmar och kollade på vatten, träd och berg! Sedan blev det en sväng till City Gross... hopplöst att handla när man är hungrig... blir så dyrt :P
Eftermiddagen har bestått av tvättning, en sväng till hästarna och matlagning! 
Var duktig idag och lagade både lunch (nudelwok) och kvällsmat=lasagne :)
 
Här är en bild jag tog påväg till skolan... man kan ju inte klaga :)
 
 
/Frida
Precis hemkommen från en timmes promenad med en kompis! Det var skönt... synd bara att det börjar bli så mörkt, mörkrädd-javisst!!!
Denna dagen har bestått av jobb och besök av hovslagarn... så nu är fötterna fina på de fyrfota! Min 21-årige pålle kan man tycka ska kunna det här med att bli verkad, men icke... stod på bakbenen och for runt halva tiden... är ju så man får skämmas :P men det löste sig så småningom som tur var! 
Nu har jag precis ätit en pan pizza, nyttigt värre!!!, och nu väntar bonde söker fru, dusch och säng! 
Ha det bäst! 
 
 
Nu äre höst!
/Frida
 

Häst/ponny 

Hoppning/Dressyr - Föredrar dressyr, men hoppar små skutt ibland... dock bara låga hinder!

Uteritt/Träningspass - En mix av båda tkr jag är bäst!

Fullblod/Islandshäst

Ridhus/Ridbana - Tycker om frisk luft, även om ridhus är smidigt vid dåligt väder!

Skimmel/Brun - Lättare att hålla ren...

Sto/Valack - Spelar ingen roll.

Galen häst/Seg häst – Lagom är bäst, men hellre för mkt energi än för lite!

Halm/Spån - Älskar spån, luktar gott och lätt att hålla rent!

Skor/Barfota - Spelar ingen roll, beror på vad som funkar på hästen.

Lösdrift/Stall - Spelar inte heller ngn roll, har lösdrift idag, men har haft häst i stall största delen av mitt liv!

Benskydd/Lindor - Beror på hur mkt tid jag har... använder oftast inget av det!

Tidig morgon/Sen kväll - Inget slår att öppna stallet en morgon och mötas av hästarnas gnägg!

Eget stall/Inackordering- Bättre att kunna bestämma och göra som man själv vill utan massa "skitsnack"

Egen häst/Lånehäst

Hej på er!
Idag har jag jobbat, fikat med mormor och morfar, vart hos hästarna och städat lägenheten! Ganska fullt upp, men mest roliga saker :) nu äre Svenska Hollywoodfruar som gäller! Ha en bra kväll!
 
 
/Frida
 
Måndag... superseg... helgen sitter i!
Dagen började kl 5.45. Största delen av dagen har tillbringast i skolan. Läser för tillfället geografi, och idag har jag lärt mig om hydrosfär och atmosför.... ungefär lika kul som det låter!!
När jag kom hem tog jag en fika med min sambo och sedan åkte jag till Alvastraryttarna, ridklubben jag är medlem i, tog in hästarna och sedan åkte jag vidare till min egna häst. Möttes av tre glada hästar som var väldigt sugna på äpplen...
 
 
Åkte sedan hem en sväng till mamma och pappa och pratade bort en stund hos dem!
Åkte förbi ridskolan på vägen hem bara för att jag kände för det :) 
Nu sitter jag hemma vid köksbordet och funderar på vad jag vill ha till kvällsmat...!
Bjuder på en till bild av den (enlig mig) bästa hästen i världen! Suddig, men det var väldigt fint när jag tog den kan jag lova!
 
 
Ha det bra!
/Frida
Denna vecka är det min, Frida Fransson, tur att ha hand om bloggen en vecka. Lite kort om mig... jag är 23 år gammal, född och uppvuxen på landet utanför Ödeshög. Idag bor jag i en lägenhet i Ödeshög. Jag håller på att utbilda mig till mellanstadielärare på Högskolan i Jönköping. Jobbar även som vikaire inom barnomsorgen och skolan i Ödeshög. På min fritid tar jag hand om min häst, gymmar och umgås med nära och kära.
 
 
Min häst heter Benjamin. Han är en 21 år gammal korsningsvalack. Idag går han på lösdrift med två små kompisar utanför Ödeshög. Tidigare har vi tränat, mest i dressyr pga mitt intresse men även i hoppning, idag rider vi mest i skogen. 
 
Det var lite kort om mig... vi hörs snart igen!
/Frida
Blivit dåligt med bloggande under de senaste dagarna då jag kommit hem ungefär halv elva varje kväll. Nåja. I tisdags var det hoppträning och min söta tjeja hoppade jättefint även om jag kanske inte red lika bra som jag borde ha gjort.. Sen blev det mys med Hedas 3-4 veckors gamla kissemissar. Det är verkligen svårt att slita sig om man väl går fram till en liten katt. Nu har dom dessutom börjat röra sig så nu är dom ännu sötare än när dom bara låg och sov hela tiden. :P Här kommer lite bilder på dom små liven:
 
Inte dom bästa bilderna kanske men jag har aldrig tänkt bli fotograf heller. Här har vi en bild på mini efter hoppträningen också:
 
 
För att komma ifrån det faktum att jag egentligen måste plugga till naturkunskapsprovet imorgon (som är det första och enda provet för kursen) så kör vi även DUS femton snabba frågor innan jag säger hej då för idag:
 
Häst/ponny - Häst, då jag är lite för lång för ponnyer även om dom är urgulliga :)

Hoppning/DressyrHoppning men börjar inse värdet av alla dressyrtimmar nu när hindren börjar bli högre!

Uteritt/Träningspass - Helt klart träningspass, jag tröttnar på uteritter när det blåser, regnar, snöar, är för kallt/ varmt eller tar flera timmar. Rider självklart ut varje vecka men aldrig mer än en timme per uteritt. Dessutom är det svårt att sitta kvar när båda mina hästar gillar att slå knut på sig själva pga alla "faror" i skogen. Dvs. stenar, träd, ett litet rådjur, en bro, vägar osv. Tramshästar... <3

Fullblod/Islandshäst - Fullblod, det självklara valet i min värld :p

Ridhus/RidbanaBortskämd som jag är med två ridhus på annläggningen, har aldrig ridit i ett stall där det inte finns minst ett ridhus, så säger jag ridhus. Även om det aldrig är fel att ta ett dressyrpass på utebanan på sommarkvällarna.

Skimmel/Brun - Spelar ingen roll, älskar hästarna för hur dom är. Inte hur dom ser ut! Dock är bruna hästar något mer praktiska ur renhållningssynvinkeln...

Sto/Valack - Har ju båda delarna och älskar deras olikheter. Mini kan vara riktigt jobbig när hon brunstar och mot andra hästar men måste ju älska henne som hon är, right? Medans Washington ibland är FÖR mesig. Kan nog inte välja bara sisådär. Beror helt på individerna!

Galen häst/Seg hast - Alla mina hästar genom åren har varit galna mer eller mindre... Man lär sig mycket av dom då ingen dag är sig lik ;)

Halm/Spån - Beror på hästen, är den en skitgris föredrar jag halm men annars kvittar det. Lika enkelt med båda enligt mig. Gillar dock inte torv- blir så mörkt i stallet av det.

Skor/Barfota - Skor så man kan brodda så hästen slipper slå ihjäl sig på vintern! Skulle dock aldrig komma på tanken att helsko en shettis...

Lösdrift/Stall - Stall. Utan tvekan stall.

Benskydd/Lindor - Benskydd på vid hopp och uteritt men annars föredrar jag lindor som ger en bättre stabilitet till min gamla killes dåliga framben.

Tidig morgon/Sen kvällÄlskar att komma på morgonen helt själv och höra ca 40 hästar gnägga i kör. Underbart helt enkelt.

Eget stall/Inackordering - Drömmen är ju eget stall såklart men trivs med Heda och allt folk runtomkring. Det bästa är att man alltid kan fråga någon om något går fel eller om någon häst verkar må dåligt.

Egen hast/Lånehäst - Har som sagt båda och tycker det fungerar lika bra med bägge. Positiva med lånehäst eller foderhäst som det är i mitt fall är att den blir omskött även om jag ligger sjuk i 40 graders feber eller så.

 
Det var då allt för den här gången. Hoppas alla läsare får en bra dag och kommer tillbaka imorgon för att läsa nästa inlägg!