Hej på er! Hoppas ni har en trevlig kväll! Jag har precis ätit kvällsmat... färsk pasta med kyckling, svamp o soltorkade tomater i en massa god sås :) mums!
Idag har jag skrivit tenta, shoppat på Ikea (ljus o kuddar till jul) o sen åkte jag o red med en kompis! Tog en mysig runda i skogen, försökte o få skydd mot vinden, men det var inte så lätt :P
De sista timmarna har gått till att göra adventsfint... älskar jul o är glad att jag äntligen kan julpynta :) tänkte visa er lite av pyntet som jag har fått fram... lägenheten är inte klar än, men jag tar nog en paus nu o fortsätter imorgon!
 
 
 
 
/Frida
Godmorgon!
Idag ska jag jobba och plugga hela dagen... Tenta imorgon i Samhällskunskap :P 
Kommer tyvärr inte ha så mkt tid för bloggen idag, men imorgon o i helgen har jag tänkt att ni ska få ta del av min hästhistoria och min (lite roligare) vardag som inte bara innebär jobb o plugg! 
Ha det bra så hörs vi imorgon!
/Frida
Hej på er!
Nu är det min (Fridas) tur att ha hand om bloggen en vecka :)
Denna dag har gått i 100 knyck, började jobba kl 6.30 imorse o slutade kl 15.30... efter jobbet åkte jag till hästen en liten sväng, blev ingen ridning idag... fullt upp!! Sen var det raka vägen till gymmet, o nu har jag kommit hem äntligen :) emellan varven har jag även hunnit att tvätta... vissa dagar är man effektiv!
 
Dagen bästa... när jag kom hem från gymmet står sambon o dammsuger... inte ofta det händer, nu ligger han på plus, haha :)
 
Bjuder på en gammal sommarbild... bara för att jag vill ha sommar igen, eller först får det bli jul o nyår, men sen kan det bli sommar tycker jag :)
 
 
/Frida
Tyvärr så har min dator lagt av, så jag kan tyvärr inte uppdatera er med min hästhistoria...

Men i morgon ska jag till fotomässan och på lördag till Ullared så det blir nog något inlägg därifrån. Om ni vill kan jag recensera hästavdelningen på gekås Ullared :)



Jag hade pigge på ridlägret 2006, sista lägret som han gick på innan han åkte, självklart var jag jätteledsen för det. Men Christine tog mig åt sidan för att prata med mig. Hon frågade mig om jag ville bli fodervärd åt Bonnie istället. 
 
Jag visste knappt vem Bonnie var, men blev genast mycket gladare och började genast tjata hemma. Och efter väldigt mycket om och men så gav de med sig och jag fick bli kvartsfodervärd. Men tyvärr så passade inte jag och Bonnie alls tillsammans så jag fick byta till en annan ponny. Den ponnyn var en D-ponny och heter Amiral.
 
 
 
Jag började genast tycka om honom och var hos honom så ofta jag bara kunde, mös otroligt mycket med honom och det var honom jag sökte mig till om det var någonting som hänt. Vi blev tightare och tightare tillsammans och blev bästa vänner. Han gnäggade efter mig i hagen när jag skulle hämta honom och det hände faktiskt ett par gånger att han kom i galopp till mig när jag skulle hämta honom.
 
 
Jag hade honom i två år också och jag hann starta honom på två "riktiga" hopptävlingar med godkänt resultat. Självklart hann vi även med ett antal clearrounder, hoppträningar och oändligt många uteritter.
 
Jag skulle kunna skriva en hel bok om denna underbara häst för att beskriva min kärlek till honom, men det ska jag inte göra. Tänkte däremot dela med mig av bilder på oss istället, en bild säger mer än 1000 ord som de säger!
 
 
 

 
Jag började rida på Rappestad när jag var sju år och något år efter så började jag sköta c-ponnyn Pigge. Eller Magic Fudge som han egentligen hette. Pigge var en isabell färgad connermara som var allt annat än pigg, men han var den absolut snällaste och mysigaste ponnyn i världen. Jag var under den perioden i stallet i princip hela min vakna tid, och ni kunde alltid hitta mig i pigges spilta, borstandes eller bara att jag satt och myste med honom.
 
 
Jag började rida honom på lektionerna och vi passade väldigt bra tillsammans. Jag red ett par clearrounder med honom med helt okej resultat och startade även ett km, tyvärr så hoppade han ett väldigt stort språng in på sista hindret så jag hängde på sidan. Jag minns än i dag att alla på läktaren skrek "klättra!" "håll dig kvar" för om jag kunde gjort det, så hade jag vunnit mitt första KM. Men tack vare att jag ramlade av så kom jag "bara" fyra... :)
 
 
Tyvärr så fick jag bara två år tillsammans med honom, då han sommaren 2006 såldes till en annan familj för att avsluta sina sista år som pensionär.
Hallå alla!
Nu är det dags för min andra bloggvecka här på DUS bloggen, jag kommer under veckan att publicera min "hästhistoria" dvs de hästar jag haft under åren, och det har faktiskt blivit ett par stycken. Jag kommer att lägga upp första delen i morgon och resten kommer att publiceras därefter.
 
Ni får helt enkelt hålla utkik om ni är nyfikna på vad jag har haft för hästar under de 11 år som hästmänniska! :)
 
 
Veckorna går så fort redan torsdag på min andra vecka, eller redan fredag kl e ju över tolv.
Veckan som har gått har bestått av mkt jobb ta hand om mina hästar och förstökt att hinna med min familj därav har det tyvärr inte funnits någon tid till att skriva här.
Ska se om jag kan försöka ta igen detta över helgen :)
 
 
Idag har Baccardi fått slippa sin tjocka päls han tyckte det var jätte skönt :)
På lördag är det dags för Säker Häst kursen som ÖRF anordnar ska bli spännande om jag överlever detta med min fjant till häst :P Mer info kommer om detta på Lördag :)
 
Under helgen ska jag försöka fila ihop min hästhistoria ska försöka hitta lite gamla bilder.
 
////// Annika
Överums Hästsportförening vann igen!

Nu är årets BUS-Cup final avgjord och Överums Hästsportförening vann för andra året i rad. En stor eloge till deltagarna från Överums HF, Ryttarkamraterna i Finspång och Norrköpings Fältrittklubb för att ni varit så intresserade på föreläsningarna och genomförde finalen med den äran.
 
Vi önskar deltagarna från Överum en toppendag på Stockholm Horse Show!
 
 
 
 
 
 
 
 
Halloj!
 
Nu är vi inne i september månad och mörkret börjar falla och med det sagt så kan mörkret komma fortare än du anar kvällstid, så använd väl med reflexer och för att synas extra bra så använd gärna reflexer som har blinkljus och en pannlampa, både för att du ska se bättre, och för att bilarna ska se dig bättre! :)
 
Kolla gärna över dina reflexer och behöver du komplettera med någonting så har bland annat hööks bra reflexer till ett bra pris! :)
 
 
 
 
Visste du att?
* De flesta olyckor med gående trafikanter som blir påkörda inträffar i mörker.
 
* Med reflex syns man på ca 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på.
 
* En mörkklädd person utan reflex syns på ca 25 meters håll.
 
* Från en långtradarförares högre vinkel syns en gående med reflex först på 60 meters håll.
 
* Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.
 
* De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Gatubelysningen räcker inte för att man ska synas.
 
* Hundar och hästar behöver också reflexer. Reflexer till djur finns i djuraffärer.
 
* Byt ut reflexerna regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage.
 
 
 
Tja! 
Veckan har gått fort och det är redan söndag! Jag har verkligen haft fullt upp hela veckan och inte mycket vila för min del, men det är roligt det med!
 
Lördagen bestod av jobbet på knatteskutt, en shoppingrunda i Linköping, stallet och avslutades sedan med god mat och godis framför TV-soffan, skönt! 
 
Idag var jag uppe redan vid halv 7 då jag skulle med min kompis på tävling. Jätteroligt att befinna sig på en tävlingsplats igen efter typ ett helt år. Dessutom var de så duktiga så och en rosett fick följa med hem. Vi var hemma redan vid kl 1 så tog mig en liten power nap innan jag ställde mig och bakade godaste dumlekakorna! Imorgon är det nämligen chokladens dag så självklart måste man förbereda lite! Nu ska jag snart dra vidare till stallet och rida min fina lilla hest! Vi hörs! 
 
Nöjd häst efter en lyckad runda! 
 
Dumlekakorna med nobless! Så otroligt goda så det måste ni prova att göra!!
 
//Johanna R

Nu letar vi i DUS nya ledamöter till 2014, vill du vara med eller känner du någon som skulle vilja? Hör gärna av dig till oss!

Jag tänkt berätta lite kort om vad man faktiskt får ut av att vara ledamot i DUS styrelse och vad jag tycker är det roliga med detta ärofyllda uppdrag. För det första är det självklart en bra erfarenhet att ha med på CV:t men förutom det tycker jag att man utvecklas mycket som person av att sitta med i styrelsen.

Till och börja med får lära sig mer om föreningskunskap genom de utbildningar vi har och de aktiviteter vi genomför tillsammans. Man lär sig dessutom att planera och genomföra uppgifter eller projekt och samarbeta för att nå fram till ett bra resultat.

Genom att man får vara med på våra aktiviteter får man dessutom lära sig mer om hästen och jag har verkligen förvånats över hur roliga och intressanta ämnen vi har haft på aktiviteterna. Vi anordnar aktiviteter för alla på alla olika nivåer vilket gör att man ständigt får lära sig något mer om just hästen. Under min tid i styrelsen har jag fått lära mig mer om bl.a. hästens foder, hästmassage och ryttarens sist och inverkan vilket åtminstone är ämnen som jag tycker är riktigt intressanta och som jag vill lära mig mer om.

Sist men inte minst är vår styrelse ett härligt gäng som har väldigt roligt tillsammans! Vi kombinerar gärna våra möten med något extra roligt och självklart är det kul att få träffa andra hästmänniskor från andra stall och delar av Östergötland.

Så, vi söker nu alltså några ambitiösa och engagerade ungdomar som skulle vilja vara med och påverka ridsporten och ungdomsverksamheten i Östergötland. Om du är intresserad eller känner någon som skulle passa i vårt härliga gäng tveka inte att höra av dig! Vi ser nu fram emot att höra från er! 

 

//DUS genom Johanna R

Här kommer fortsättningen på min hästhistoria.

 Vidare till nästa och min nuvarande häst Never, eller Never say Never som han egentligen heter. Never är en korsningsponny född 1988 och som jag tidigare nämnt, mer eller mindre en tjurig gammal gubbe. Jag minns såväl första gången jag skulle provrida Never. Han var redan då speciell häst som både sparkas och bits, vilket jag ganska direkt fick bevittna. Då Never kan få sadeltvång hade vi fått stränga order om att vara försiktiga när vi gjorde i ordning honom, vilket vi självklart var. När vi skulle sadla honom stod däremot en pappa i stallet och pratade lite med oss, lite väl nära Never och hans tänder. Det här var självklart ingen bra kombination och självklart fick han sig ett litet bett. En bra start tänkte vi och undrade vad det egentligen var för häst den där Never. Trots detta lät jag mig inte skrämmas iväg och det är inget jag ångrat sedan dess.

 

Trots att Never ibland kan vara lite jävlig, både när det kommer till ridningen och hanteringen i stallet är han min lilla älskling och jag skulle inte vilja byta honom mot någon annan häst! Han har så många sidor den här hästen och jag har verkligen fått lära känna alla dessa sidor under de 6, snart 7 åren vi haft tillsammans. Att rida kan han vara den mest fantastiska hästen när det går bra, sväva fram så det känns som man flyger och man får den där oövervinnliga känslan man kan leva på i veckor, om inte månader och år. Han kan dessutom vara den mest busiga och galnaste hästen trots sina 25 år och bocka, rusa iväg och ja… mer eller mindre leka unghäst. Nu för tiden, när jag har lärt mig att sitta kvar, tycker jag bara att det är roligt med lite fart på den gamla gubben.

Never är på så många sätt den smartaste hästen jag någonsin har träffat. På många tävlingar vi varit på har han mer eller mindre ”dött” på banan. Han kan gå hur fint som helst under framridningen och jag vet inte hur många gånger min pappa sagt att ”ni vann ju framridningen i alla fall”. Men när man kommer in på banan så vet han att efter hälsningen, ja då är det program som gäller och då finns inte heller något spö i närheten. Såhär har han alltid gjort och är en av de många hyss han har för sig. Likaså kan han få för sig att inte vilja bli infångad vissa dagar varken i boxen eller i hagen. Han vet helt enkelt hur han ska komma undan med alla dumheter han kan hitta på. Men det är lite det som är charmen med honom, det är inte lätt att lura honom och vi tävlar ganska ofta när det kommer till envishet.

 

Som jag tidigare nämnt har jag och Never tävlat upp till elitserien i dressyr tillsammans och upp till 90 cm i hoppning. Nu för tiden får han inte hoppa längre vilket är lite tråkigt med tanke på att han tycker det är så roligt. Men efter att han har utsatts för ett antal hältor vill vi självklart ta det lite extra försiktigt. Nu när han dessutom är så pass gammal börjar vi ta det lite lugnare, vi har inte lika höga ambitioner och rider endast för att det är roligt. För det är ju faktiskt det som är det viktigaste; att man har roligt och då gäller det både för häst och ryttare.

 
 Lite mer rolig fakta om Never är att vi på senaste tiden börjat träna lite trix och som jag brukar kalla det, cirkuskonster. Som jag tidigare skrev är han en enormt smart häst och eftersom belöningen är godis är han otroligt lättlärd! Han tycker att det är jätteroligt och vi har till och med börjat använda oss av en klicker (sådan som man har till hundar). Än så länge så har han lärt sig att följa efter mig i alla gångarterna, vacker hov, backa, snurra runt och gnägga (fast det sista vill han nästan bara göra i boxen). Never är nog dessutom den mest matglada hästen som finns! Han äter allt som går att äta och är alltså ett riktigt matvrak! Favoriten är bananer och på grund av hans stora glädje för mat är det alltså väldigt lätt att lära honom alla möjliga slags trix. 
 
 

Trots att det är lätt att imponera på Never med godis är det inte lika lätt att komma honom nära. Han har som jag tidigare sagt väldigt mycket integritet och han tycker inte direkt om att bli klappad. Däremot kan han ibland glömma bort det och stå och gosa ett litet tag. Men ganska snart kommer han på att han inte är sån och vaknar upp igen och rycker till. Eftersom han inte är lätt att få en nära kontakt med Never gör det att när vi väl har lärt känna varandra och när han väl accepterat mig har vi fått ett väldigt starkt band. På ett sätt känner man sig då lite mer speciell, för att jag vet att han aldrig skulle acceptera att vem som helst skulle komma och pussa och krama honom. Så efter alla år vi har haft tillsammans är han idag min bästa kompis och min stora kärlek. Han gör min vardag lite bättre och jag vet inte vad jag skulle göra utom honom!

 
Det känns som om jag skulle kunna babbla på i evigheter om denna fantastiska häst och när jag väl läser igenom detta tycker jag att jag bara har skrivit en liten del av allt som finns att säga om dessa fina hästar och mitt hästliv. Men jag kan ju inte skriva ett hur långt inlägg som helst! Så om det är något ni vill veta mer om, skriv en fråga istället!

Annars hoppas jag att ni har haft en bra vecka och nu har en bra helg! Glöm inte bort att kika in på bloggen här i helgen så hörs vi snart igen!

//Johanna R

Äntligen fredag!!! Veckorna går så fort och återigen är det dags för helg, skönt! 

Dagen började som vanligt med jobb och fortsatte sedan med stallet och lektion på ridskolan. Det blev en dressyrlektion på en av privatryttarnas ponnyer som jag hjälper till att rida. Vi tränade mycket på öppnor, förvänd sluta och enkla byten. Lite trött häst på slutet vilket resulterade i lite motgångar men totalt sätt är jag ändå riktigt nöjd! Det går bättre och bättre för varje gång så det är ju riktigt roligt! 

Innan jag sedan drog mig hemåt från stallet blev det mockning av tre hästar och kvällsfodring. Som tur är fick jag hjälp av min snälla mamma vilket snabbade på det hela lite. Nu här hemma har vi en mysig tjejkväll med god mat och idol, perfekt början på en bra helg! 


Imorgon är det dags för finalen i buscup! Så glöm inte kika in i bloggen för att se hur det gått och vilka vinnarna blir! Ha en fortsatt bra kväll och en toppenhelg! Vi hörs snart igen!
/Johanna

Under min förra bloggvecka fick ni en presentation om mig. Den här veckan tänkte jag faktiskt berätta lite mer noggrant om mig själv – och självklart börjar jag med min historia som inkluderar hästarna.

Jag började rida när jag var 5 (tror jag), självklart som knatte på Rappestad ridskola. Jag hade några kompisar som red där så självklart skulle jag också göra det. När jag sedan var 7 fick jag börja i en riktig nybörjargrupp vilket var väldigt stort för mig, nu fick man ju faktiskt börja rida utan ledare också! Sedan dess har mitt intresse bara växt! Jag har haft många favorithästar på ridskolan men det var inte förrän jag var runt 11 år som jag fick bli fodervärd på en av ridskolans hästar. 

Denna egensinnade lilla c-ponny som fick bli min första riktiga häst-kärlek hette Tracy. Hon var en gråskimmel och korsningsponny med en stor personlighet. Tracy var en pigg liten dam med mycket egen vilja. När jag började med Tracy var hon väldigt svår att hoppa, speciellt med tanke på att jag inte var så gammal och egentligen inte var så erfaren. Hon sprang i princip det snabbaste hon kunde till hindren och bara någon meter innan gjorde hon en tvärnit.  Men efter många hoppträningar blev resultaten bättre, det gick inte längre lika fort och det blev inte längre lika många stopp. Otroligt nog ramlade jag faktiskt aldrig av på denna speciella lilla ponny och jag tror att min balans förbättrades betydligt under tiden jag hade henne.

 

Jag och Tracy hann under vår tid att tävla lite hoppning på hemmaplan och sedan hoppa in i div 2 laget i dressyr med godkända resultat för att vara henne. Vi brukade kalla henne för TrumpinneTracy vilket beskriver henne ganska bra. Hennes ben gick verkligen som trumpinnar och då kanske ni kan förstå att poängen i dressyren inte kunde bli de högsta.

 
 Jag har haft många roliga stunder med denna häst och lärt mig otroligt mycket på henne. Hon betydde dessutom väldigt mycket för mig och det var svårt för mig att släppa taget om henne. Men så småningom bestämde jag mig för att gå vidare vilket ledde till mötet med min underbara (och kanske ännu mer egensinnade) ponny Never. Min vän tog sedan över Tracy som foderhäst men för ett par år sedan dog Tracy i en akut magsjukdom. Tyvärr hann hon inte bli så gammal och hon är en häst jag saknar och gärna velat ha kvar i mitt liv. 
 
 
Här var alltså första delen av min hästhistoria, resten kommer snart så håll ut! 
//Johanna R
 
Jag ber om ursäkt för min dåliga start på min bloggvecka. Jag har börjat skriva på ett inlägg som blev längre än vad jag hade tänkt och är alltså inte klar med det inlägget än. Men det kommer, snart, jag lovar! 
 
Vad har annars hänt den här veckan? Jo för min del har det varit jobb och stallet som vanligt och igår var det dags för ett DUSmöte igen. Jag, Erica, Frida och Anette samlades på kansliet och pratade igenom lite allt möjligt. Vi började bl.a. planera för nästa års aktiviteter och det ser ut som om 2014 kommer bli ett roligt år! 
 
Idag har jag bara hängt i stallet och ridit min fina lilla pålle. Blev en barbackatur under en stjärnklar himmel vilket var mer eller mindre underbart! Så härligt att ladda upp med lite energi sådär på kvällen och då är det absolut bästa sättet att avsluta dagen på! På senaste tiden har jag valt att rida ganska mycket utan sadel. När det ändå är så lerigt ute är det svårt att kunna rida ett ordentligt pass så därför tänker jag att lika gärna kan rida barbacka. Jag tycker att det ger en helt annan känsla och vem håller inte med mig om att det är otroligt mysigt? Never skötte sig i alla fall mycket bra och han lyckades inte kasta av mig idag heller, tur! 
 
Nu börjar dagen leda mot sitt slut så jag får tacka för mig så hörs vi igen snart! 
//Johanna R
 
 
Mitt namn är Emelie och jag är hästmänniska enda in i benmärgen. Jag tog studenten nu i år från ett hästgymnasium och har från att ha varit uppväxt i min lilla hemstad Linköping bosatt mig i den stora staden Winnipeg i södra Kanada. Det kommande inlägget handlar om vad jag under dem senaste 3 månaderna har tagit upp under min vistelse här i Kanada och förklara hur vardagen här ser ut för mig.
 
För att förstå hästvärlden här så måste man också förstå stilen. I Amerika så domineras ridsporten av den gamla stilen "western ridning". Det är precis vad du tror, människor som rider utan hjälm i stora hattar, en stor klumpig sadel och en attityd som säger att jag är bäst. Okej det sista kan nog väldigt många som rider den engelska stilen också ta till sig, men dem flesta av oss är i varje fall kloka nog att skydda vårat huvud.   I vilket fall så ses djuren här som något som man kan byta ut. Jag har tillbringat lite tid på olika ridskolor här och har lärt mig att tid är bara pengar. Hästarna sätts i arbete så fort eleven sätter sig på ryggen och hästen ska genast börja arbeta för annars börjar föräldrarna klaga över att hästens uppvärmning kostar pengar. Senast jag kolla så var det faktiskt djur vi hanterade och inte en maskin?!
 
Som tur är har jag lyckats få kontakt med ett härligt gäng människor och har ett antal elever som jag tränar. Dem rider alla engelsk stil och med god anledning också. En av eleverna bor granne med en man som äger ett inackorderingsstall för just western.  Han likt många andra är förtjust i att använda kedjor på benen och ståltråd i munnen på hästarna när dem rids in eller som dem så fint kallar det här, when you "break them", vilket i stort sätt är vad dem gör-bryter dem. Det finns inte några lagar som är just tillämpade för hästar utan dem går under boskaps djur vilket gör att det är väldigt fritt fram till och göra nästan vad du vill med en häst och du behöver inte dölja det heller. 
 
Förutom att försöka tala lite vett i dem människor som jag ser behandlar sina hästar illa så har jag också några hästar som jag rider in. Jag ser till så att dem blir redo för försäljning, men det är en tuff marknad då hästar inte är så mycket värda och man sällan besiktat dem innan försäljning. Om man vill gå in på en hemsida som säljer hästar (liknar blocket) i Kanada och jämföra priserna med hemma så kan man göra det, glöm inte att ta priset *7 för att få svenska kr. http://winnipeg.kijiji.ca/f-pets-livestock-for-sale-W0QQCatIdZ217
 
Det här är bara ytan av det jag har upptäckt och desto mer man gräver desto mer hittar man!
Snart kommer lite fler nya uppdateringar på bloggen! Jag försöker nu skriva ett inlägg men det blev betydligt längre än vad jag hade tänkt så ni får vänta tills imorgon innan det publiceras. Ha det bra tills dess!

//Johanna R
Kommer ett inlägg från en i Dus styrelsen som är i canada missa inte det! :)